İş kurma fikirleri arasında bulunan tekstil sektörü neredeyse ölümsüz sektörler arasında bulunmaktadır. Makalemde çeşitli başlıklar altında tekstil atölyesi kurma konusu tüm detayları ile size anlatarak, tekstil fabrikası açma maliyeti gibi konuları altı (6) temel başlıkta sizin için detaylandırdım. Şimdi tekstil atölyesi ve tekstil fabrikası açma ile ilgili makaleme geçelim.
Tekstil atölyesi ya da fabrikası açmak, dünyadaki sayılı tekstil ülkeleri arasında bulunan Türkiye’de hem gelir hem de kar marjı iyi olan iş fikirleri arasında bulunmaktadır. Ayrıca tekstil işinde en önemli adım ucuz iş gücü bulabilmektir. Bununla beraber tekstil fabrikası ya da tekstil atölyesi açmak maliyet açısından iyi değerlendirilmesi gereken iş fikirleri arasında yer almaktadır. Tekstil işi her anlamda kazançlı bir iştir.
Tekstil atölyesi veya fabrikası açmak kurulum anlamında kolaydır. Ancak yönetim maliyetleri yüksek olabilmektedir. Bunun yanında ülkemizde bu iş için oldukça fazla hibe fırsatı bulunmaktadır. Tekstil atölyesi açma işi en iyi para kazanma yolları arasında yer almaktadır.
Tekstil Atölyesi Kurmak Karlı Mı?
Tekstil atölyesinde ne satılır sorusuna cevap verecek olursak: Tekstil atölyeleri insanların her çeşit giyim ihtiyacını karşılamaktadır diyebiliriz. Ayrıca tekstil ihtiyaçlara yönelik olarak tasarım, üretim ve paketleme süreçlerinden oluşmaktadır. Ülkemiz dünyada tekstil yönünden çok fazla potansiyel içermektedir.
Bunun sebepleri arasında tekstilin ana kaynakları arasında iş gücünün bulunması yer almaktadır. Ayrıca ülkemiz şartlarında asgari ücretin diğer ülkelere göre düşük olması ve kamu tarafından verilen istihdam destekleri tekstil işinde kar marjını arttırmaktadır.
Ancak tekstil atölyelerini yönetim maliyetleri için ekstra insan gücüne ve daha fazla mesaiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle her ne kadar yönetim maliyetleri yükseltse de verilen teşvikler ve hibeler ile tekstil atölyesi kurmak oldukça karlı bir iş olarak görülmektedir.
Tekstil Fabrikası Açma Fikri Nasıldır?
Tekstil fabrikası açmak maliyet açısından bakıldığında çok maliyetli bir iş olarak görünmemektedir. Ayrıca tekstil fabrikası işine girmeden önce tüm maliyetler ve adımlar tek tek hesaplanarak, piyasa araştırması yapılması gerekmektedir. Özellikle maliyet hesaplaması için önceden adımlar atılmalı üreteceğiniz ürüne göre sıfır ya da ikinci el makine araştırmasına gidilmelidir. Tüm bunların kazancınızı arttıracağı unutulmamalıdır.
Özellikle işe başlamadan önce personeli belirlemek önemli bir adım sayılmaktadır. Ayrıca çalışanlarınız ile kuracağınız iletişim fabrikanızı çok daha kaliteli bir yer haline getirecek ve yönetim maliyetlerinizi düşürecektir. Karlı iş fikirleri arasında yer alan tekstil fabrikası işine girmek için öncelikle hibe ve teşvikler araştırılmalıdır.
Bankaya ya da başka bir yere borçlanmadan fabrikayı açabilmek kar marjınızı yükseltecek önlemler arasında yer almaktadır. Kısacası tekstil fabrikası açma işi eğer maliyet hesabı iyi yapılırsa karlı işler arasında yer almaktadır.
KOSGEB Tekstil Atölyesi Açma Desteği Var Mı?
KOSGEB ülkemizde iş alanında hemen hemen tüm sektörleri desteklemektedir. Destek sağladığı iş kolları ülkemizde açık bulunan ve iş gücü yüksek yerleri kapsamaktadır.
Bu sebeple birçok iş alanında olduğu gibi tekstil atölyeleri de KOSGEB tarafından desteklenmektedir. KOSGEB tekstil atölyesi açma desteği, devletin girişimcilere sunmuş olduğu bir çeşit hibe şeklindedir.
İş alanına ait bir proje hazırlanarak kurula sunulmaktadır. Ayrıca proje detaylarının açık, net ve anlaşılır olması gerekmektedir. Kurul bunlar üzerinden değerlendirme yaparak olumlu görürse hibe desteği sağlamaktadır.
Tekstil Atölyesi Açma Maliyeti Ne Kadardır?
Tekstil atölyesi açmak sermayeye sahibi olan her girişimci için kolay bir süreçtir. Bununla birlikte bu işte en önemli konu sermaye ve iş gücü bulabilmektir. Sermaye işin büyüklüğüne göre değişmektedir. Tekstil atölyesi açma maliyeti aşağıdaki gibidir:
- 20 istihdam, 160 m2 bir erkek giyim atölyesi 300 bin lira,
- 20 istihdam, 160 m2 bir kadın giyim atölyesi 420 bin lira,
- 100 istihdam, 800 m2 bir erkek giyim atölyesi 1.2 milyon lira,
- 100 istihdam, 800 m2 bir kadın giyim atölyesi 1.6 milyon lira, sermayeye ihtiyaç duyulmaktadır.
Sermaye oranı işin büyüklüğü ile doğru orantılı giderken işletme büyüklüğü maliyetleri değiştirmemektedir. Çünkü bazı masraflar işletme büyüdüğü halde aynı oranda kalmayı sürdürmektedir.
Tekstil Atölyesi Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Tekstil atölyesini açmak için farklı niteliklere sahip birçok makine, teçhizat ve ekipman gerekmektedir. Bunlar iş yerinin hacmine ve büyüklüğüne göre değişmektedir. Tekstil atölyeleri daha çok manuel özelliklere sahip makinelere ihtiyaç duymaktadır.
Otomatik makineler manuel olanlara göre maliyeti arttıracaktır. Tekstil atölyelerinde ihtiyaçların kapsamı oldukça geniştir. Bu nedenle deneyimli birinden yardım almak maliyetler açısından önem arz etmektedir. Ayrıca bazen herhangi bir tekstil atölyesini devir almak daha az maliyetli olabilmektedir.
Tekstil atölyesi için gerekli malzemeler arasında başta iplik ve kumaş gelmektedir. Ayrıca kullanılan makine türleri aşağıdaki gibidir:
- Örme Kumaş Açma Makinası,
- Dokuma Kumaş Açma Makinası,
- Kumaş Dinlendirme Ünitesi,
- Tüp Kumaş Kesme Makinası,
- Kumaş Kalite Kontrol ve Sarım Makinaları,
Ancak bunlar makinelerden sadece bazıları olup yapılacak işe göre makine türleri değişiklik göstermektedir.
Tekstil Atölyesi Kazancı Ne Kadardır?
Bir tekstil atölyesi kazancı işin niteliği ve hacmine göre değişmektedir. Karlı bir iş fikri olan tekstil atölyelerinde bir marka ile anlaşmak oldukça kar getirmektedir. Markanın büyüdükçe verilen iş hacmi ve kazançta artmaktadır. Ülkemizde erkek giyimde karlılık oranı kadın giyime oranla oldukça düşüktür. Erkek giyimde parça başına alınan kar dört TL ortalamasında bulunmaktadır.
Kadın giyimde ise parça başı kalan kar on iki TL ortalamalarını bulmaktadır. Kısaca günde bin adet erkek ürünü üreten bir atölye dört bin, kadın ürünü üreten ise günde on iki bin TL kazanabilmektedir. Gider oranları ise %65 oranlarında değişmektedir.
Kısaca belirtmek gerekirse tekstil atölyesi veya tekstil fabrikası açmak günümüzde Karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Ayrıca bu iş devlet tarafından desteklenmekte özellikle bazı bölgelere yapılan yatırımlarda hibe destekleri önemli miktarlarda yer almaktadır.
Para kazandıran işler arasında yer alan tekstil atölyelerinde İşin hacmi ve büyüklüğü maliyetleri arttırmaktadır. Ancak özellikle ucuz iş gücüne yer verilen bu sektörde kar marjları oldukça yüksektir. Bu işte önemli olan yönetim maliyetlerini iyi yönetebilmektir. Ayrıca marka firmalar için üretim yapmak karınızı yükseltecektir.