İndikatörler

Aroon İndikatörü Nedir? Nasıl Kullanılır Ve Hesaplanır?

Finansal piyasalar, çeşitli finansal araçların alınıp satıldığı yerlerdir. Bu araçlar, hisse senetleri, tahviller, emtialar, döviz kurları ve türev ürünler gibi farklı varlık sınıflarını içerir. Bu çeşitlilik, yatırımcılara farklı risk-getiri profillerine sahip yatırım seçenekleri sunar.

Bu piyasalar, likidite sağlama ve fiyat keşfi gibi önemli işlevlere sahiptir. Yatırımcılar, bu piyasalarda varlıklarını alıp satabilirler, bu da sermayenin etkin bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Aynı zamanda, piyasa katılımcıları arz ve talep dinamiklerine göre fiyatları belirler, bu da adil ve rekabetçi fiyatlar oluşturur.

Deneyimli bir yatırımcı ya da kariyerinize yeni başlıyor olun, teknik göstergelerin iyi anlaşılması çok önemlidir. İndikatörler geçmiş fiyatlara ve hacme dayalı matematiksel hesaplamalardır. Gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmenize yardımcı olmak için kullanılabilirler. Yatırımcılar arasında popülerlik kazanan göstergelerden biri de Aroon İndikatörü’dür.

Aroon İndikatörü Nedir?
Aroon İndikatörü Nedir?

Aroon İndikatörü Nedir?

Aroon İndikatörü, bir trendin gücünü ölçmek için kullanılabilecek bir momentum göstergesidir. Aroon İndikatörünü daha iyi anlamak için Aroon indikatörü nedir? sorusuna açıklık getirelim. Aroon indikatörü;

  1. Bir finansal varlığın trendde olup olmadığını,
  2. Trendin ne kadar güçlü olduğunu,
  3. Doğru yönde ilerleyip ilerlemediğini belirleyen bir finansal göstergedir.

Aroon İndikatörü 1995 yılında Tushar Chande tarafından geliştirildi. Sanskrit dilinde şafağın erken ışıkları anlamına gelmektedir. Aroon iki hattan oluşur. Bunlar, Aroon Up hattı ve Aroon Down hattıdır.

Bu çizgiler 0 ile 100 arasında salınır ve 50 merkez çizgisidir. Aroon Up çizgisi, belirli bir dönemdeki en yüksek zirveden bu yana çubuk sayısını ölçer. Aroon Down çizgisi, belirli bir dönemdeki en düşük dip seviyesinden itibaren çubuk sayısını ölçer.

Aroon İndikatörü Nasıl Hesaplanır?
Aroon İndikatörü Nasıl Hesaplanır?

Aroon İndikatörü Nasıl Hesaplanır?

Aroon İndikatörü bir trendin zayıfladığını mı yoksa güçlendiğini mi göstermektedir. Bu yüzden yatırımcılar için oldukça faydalıdır. Belirli bir döviz çiftinin yükseliş trendinde olduğunu biliyorsanız, Aroon İndikatörü; sinyal çizgisinin altına geçmesi veya bunun tersi durumunda bu yükseliş trendinin zayıfladığını anlatır. O halde, Aroon indikatörü nasıl hesaplanır?

Aroon yukarı veya aşağı, tüm dönem için süreyi önceki en yüksek ve en düşük fiyatlardan ayarlar. Değerler 0 ile 100 arasında değişen yüzdeler olarak sunulur. Yüzde 100’e ne kadar yakınsa trend o kadar güçlü olur.

Aroon Close’un %90 civarında olması güçlü bir yükseliş trendini gösteriyor. Bu aynı zamanda bize trend konusunda güven verecek düşük bir Aroon Down Line ile de başarılabilir. %100’e yakın düşük bir Aroon Down, bir şeyin çok uzun zaman önce olmadığını gösterir.

Aroon İndikatörü Nasıl Kullanılır?
Aroon İndikatörü Nasıl Kullanılır?

Aroon İndikatörü Nasıl Kullanılır?

Şimdi gelelim Aroon indikatörü nasıl kullanılır? sorusunun cevabına;

Aroon göstergesi en yüksek ve en düşük seviyeler arasındaki süreyi belirler. Buradaki fikir, güçlü bir yükseliş trendinin yeni bir yüksek seviyeyi göstermesidir. Diğer yandan üçlü bir gerilemenin ise yeni düşük seviyeleri ortaya çıkarmasıdır.

Borsada hızlı bir şekilde büyük kazançlar yaratma kabiliyeti nedeniyle ticarete kullanılan popüler bir teknik göstergedir. Ayrıca yatırımcıların trendleri belirlemelerine ve alım satım yaklaşımlarında uzun vadeli başarıya ulaşmalarına yardımcı olur. Bir varlığın fiyatı genellikle hızla değiştiği bir aralıkta yer alır. Sonuç olarak, maliyet işlem saatleri içerisinde herhangi bir anda kısa bir süre için değişiklik gösterir.

Aroon Göstergesi Formülü Nedir?
Aroon Göstergesi Formülü Nedir?

Aroon Göstergesi Formülü Nedir?

Artık Aroon Up’a sahip olduğumuza göre, bunu öğrenmek için Aroon indikatörü formülü nedir, nasıl kullanılır

  • Aroon Up = 25 – Periods Since 25 Period High / 25 x 100
  • Aroon Down = 25 – Periods Since 25 Period High / 25 x 100

Aroon Up’ın bugünkü değerini hesaplamak istiyorsanız; hisse senedi fiyatının son 20 gün içinde en yüksek seviyede olduğu zamanı tam olarak bulmanız gerekir. Eğer en yüksek değer 15 gün önce olsaydı, değer şimdi 25 olurdu.

Dolayısıyla, 20 günlük zirvenin bugünkü tarihe göre değeri ne kadar yüksek olursa, Aroon Up’ın değeri de o kadar yüksek olur. Eğer bunu teyit edecek düşük bir Aroon Down okuması da varsa, bu bir yükseliş olarak kabul edilebilir.

Aroon göstergesini popüler bir teknik gösterge yapan önemli faktörlerden biri, trendlerin gücünü gösterme yeteneğidir. Aroon Up çizgisi, yükseliş trendinin kısa vadeli direnci aşacak kadar güçlü olup olmadığını anlayabilir. Öte yandan Aroon Down Line, düşüş trendinin kısa vadeli desteği aşabilecek kadar güçlü olup olmadığını anlayabilir.

Aroon Göstergesi Nasıl Yorumlanır?
Aroon Göstergesi Nasıl Yorumlanır?

Aroon Göstergesi Nasıl Yorumlanır?

Birçok broker ve yatırımcı Aroon göstergesini şu amaçlarla kullanmaktadır;

  1. Pazardaki yeni trendleri bulma,
  2. Trendin gücünü ölçme,
  3. Piyasadaki geri dönüşleri tahmin edin ve konsolidasyonları belirleme,

Bunlar göz önüne alındığında Aroon indikatörü nasıl yorumlanır? Aroon okumalarının temel yorumu, bir hisse senedi fiyatının 100 seviyesine yakın okunmasının, piyasanın güçlü bir yükseliş veya düşüş trendinde olduğunu gösterdiğini ifade eder. Tersine, 0’a yakın bir okuma zayıf bir yükseliş/düşüş eğilimine işaret eder.

Üç temel seviye, Aroon göstergelerini açıklamaya yardımcı olur. Bunlar, 0, 50 ve 100’dür. Genel anlamı, Aroon-Up’ın 50’den büyük ve Aroon-Down’un 50’den küçük olması durumunda piyasanın yükseliş eğiliminde olduğudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir