İndikatörler

Bollinger Bandı Nedir? BB Ayarları Ve Değeri Kaç Olmalı?

Borsa dünyasında akılcı çözüm yöntemleri doğrultusunda işlemleri takip edilmek için birçok sistem kullanılmaktadır. Bu sistemler aynı zamanda indikatör olarak ifade edilir. Özellikle matematiksel işlemleri ele alarak fiyatlandırma ve diğer unsurlar hakkında tahmini sistem ortaya koyar. Bu yapılardan biri olarak ise bolinger bandı (BB) ön plana çıkmaktadır.

Böylece araç ve emtia ile beraber zaman içerisinde ortaya çıkan oynaklık ve fiyatlandırma sistemi açısından, istatistiki açıdan grafik ortaya çıkarılır. Bu grafik trendlerin gücünü ve yönü ile birlikte aynı zamanda yükselme ve düşük değerlerini de kapsar. Böylece alım satım işlemleri doğrultusunda finansal piyasalar üzerinden nasıl ve ne şekilde işlem yapılacağına dair bilgi elde edilir.

Bollinger Bandı (BB) Nedir?
Bollinger Bandı (BB) Nedir?

Bollinger Bandı (BB) Nedir?

Piyasada mevcut olan dalgalanmaları ölçmek ile birlikte, belirlemek adına kullanılan analitik sistem bolinger bandı (BB) olarak ifade edilmektedir. Özellikle istatistiki verileri değerlendirmek suretiyle trendin gücü ve yönünü belirleme noktasında önemli potansiyel teşkil etmektedir. Borsa dünyasında alım satım işlemlerini gerçekleştirecek birçok kişi için bolinger bandı (BB) nedir sorusu ön plana çıkıyor.

Bu noktada çok önemli bir teknik analiz, yani (TA) aracı olduğunu ifade etmek mümkündür. Aynı zamanda finansal araç ve emtianın zaman içerisinde fiyatları ile oynaklığını karakterize eder. Bunu belirlemiş bir formül ve teknik analiz kapsamında grafik üzerinden anlatmaktadır. Bu sebepten dolayı borsa üzerinden analiz konusunda önemli bir indikatör olduğunu söylemek mümkündür.

Bollinger Bandı (BB) Daralması Ne Demek?
Bollinger Bandı (BB) Daralması Ne Demek?

Bollinger Bandı (BB) Daralması Ne Demek?

Bollinger bandı üzerinden daralma işlemi daha çok volatilite üzerinden bağlantılı şekilde gerçekleşmektedir. Bu doğrultuda volatilite az aldığında bununla beraber bolinger bandı önemli oranda düşüş gösterir. Yani daha doğrusu daralma yaşadığını söylemek mümkün olur.

Diğer bir deyişle bantların fiyatlarının göreceli olarak düşüş mü yoksa yükseliş mi gösterdiğine dair bilgi sağlayan bir sistemdir. Pek çok kişi ise bolinger bandı (BB) daralması ne demek sorusunun cevabını internetten çok sık araştırıyor. Çünkü borsa üzerinden alım ve satım işlemleri konusunda önemli bir potansiyel teşkil ettiğini ifade etmek gerekir.

Bollinger Bandı (BB) Formülü Nedir?
Bollinger Bandı (BB) Formülü Nedir?

Bollinger Bandı (BB) Formülü Nedir?

Borsa üzerinden gerekli işlemler ile teknik analiz yapabilmek için bolinger bandı (BB) günümüzde kullanılmaktadır. Tabii bunu gerçekleştirebilmek ve fiyatlandırma noktasında değerleri anlayabilmek adına ise bolinger bandı (BB) formülü bilmek gerekir. Bu formül belirli standart doğrultusunda ele alınan işlemler kapsamında sağlanır.

  • Bolinger bandı (BB) formülü = 20 günlük SMA
  • Üst bant = 20 günlük SMA + (20 günlük standart sapma x 2)
  • Alt bant = 20 günlük SMA – (20 günlük standart sapma x 2)

Bu şekilde yukarıda verilen işlemler sabit formülü kapsamında ele alınarak değer ortaya çıkarılır. Bu bağlamda 20, 2 ayarına sahip alt ve üst ile birlikte orta bollinger bandı (BB) formülü olarak ele almak mümkün olur.

Bollinger Bandı (BB) Nasıl Yorumlanır Ve Okunur?
Bollinger Bandı (BB) Nasıl Yorumlanır Ve Okunur?

Bollinger Bandı (BB) Nasıl Yorumlanır Ve Okunur?

Bollinger bandının altında ve üstünde iki farklı çizgi bulunur. Üst taraftaki çizgi hareketli ortamının kaz standart sapma üssünü gösterir. Aynı şekilde alt çizgilisi harekette ortalamanın K standart sapma kadar altını belirtir. Buna bağlı şekilde bolinger bandı (BB) nasıl okunur sorusunun cevabını vermek mümkündür.

Çizgilerin alt ve üst sınırlarına bağlı olarak yakın veya geçtiği şekillerde buna bağlı yorumlama yapılır. Böylece istatistiki veriler ve grafik kullanmak suretiyle nasıl ve ne şekilde işlem yapılacağına dair güçlü tahmini bilgiler elde edilmektedir. Elbette bunun dışında formüller bazda işlemler kullanılarak trend üzerinden güç ve yön bağlamında bilgiler sağlanmaktadır.

Bollinger Bandının Sırları Nelerdir?
Bollinger Bandının Sırları Nelerdir?

Bollinger Bandının Sırları Nelerdir?

Doğru şekilde tahmin yürütmek ve işlemleri etkili biçimde analiz edebilmek için bolinger bandının sırları büyük bir önem taşır. Bu aynı zamanda bollinger bantlarının daralması şeklinde ifade edilebilir. Böylece bu durum durağan bir piyasanın olduğuna işaret etmektedir. Aynı şekilde bantların kesişmesi ise hareketinin düzelme durumuna geleceğine dair bir sinir olarak öne çıkar.

Aynı zamanda ortalama bollinger bandının işlemi ise yükselmeye bağlı trend destek çizgisi şeklinde anlatılır. Bu koşullar ve yorumlamalar ele alınmak suretiyle bollinger bandının sırları değerlendirilmektedir. Böylece en doğru şekilde alım satım işlemi ile beraber borsa üzerinden işlemler sağlanmaktadır. Bu sebepten dolayı yapılacak işleme bağlı olarak bollinger bandının sırlarını öğrenmek büyük önem taşır.

Bollinger Bandı (BB) Ayarları Nasıl Olmalı?
Bollinger Bandı (BB) Ayarları Nasıl Olmalı?

Bollinger Bandı (BB) Ayarları Nasıl Olmalı?

Özellikle bolinger bandı (BB) ayarları sorusuna karşılık belli başlı bazı kriterler ön plana çıkar. Belirleyici değişken açısından fiyatın standart sapmasının kullanılması değerlendirilir. Aynı zamanda bu durum oynaklığın da hizmet etmesini sağlayan bir yapı ortaya çıkarır.

Bu sebepten dolayı bollinger bandının (20, 2) şeklinde değerlendirilir. Yani bu durum periyot ile birlikte standart sapının 20 ve 2.0 şeklinde olduğunu göstermektedir. Belirlenen bu ayarlama ile beraber yapılacak işlem noktasında formül ele alınır.

Böylece istatistiki veriler ve grafik işlemesi doğrultusunda daralma ya da alt ve üst çizgiler üzerinden sonuçlar ortaya çıkarılmaktadır. Özellikle hassas bir işlem ile birlikte bollinger bandının ayarlarının takip edilmesi büyük önem arz eder.

Bollinger Bandı Değeri Kaç Olmalıdır?
Bollinger Bandı Değeri Kaç Olmalıdır?

Bollinger Bandı Değeri Kaç Olmalıdır?

Fiyat ile ilgili olarak çizilen 3 farklı çizgi kapsamında bir oynaklık göstergesi olarak bolinger bandı (BB) değeri öne çıkar. Tabii bu değerin kaç olması gerektiği yapılacak olan işlem noktasında önemli yer taşır. Bu doğruda da orta çizgi eli alındığında 20 gün basit ortalama üzerinden bir değer ifade edilir.

Bu değere bakıldığında ise yapılacak işlemli matematiksel formül üzerinden ortaya çıkarılır. Bu durum standart bollinger bandı ile birlikte aynı zamanda yüzde bant genişliği doğrultusunda elde edilen verilerdir. Hassas bir değer olmasının yanı sıra matematiksel işlemler ile ele alınacak tahmini değer doğrultusunda alım satım gerçekleşir.

Bollinger Bandı Kaç Saatlik Değerlerde Kullanılır?
Bollinger Bandı Kaç Saatlik Değerlerde Kullanılır?

Bollinger Bandı Kaç Saatlik Değerlerde Kullanılır?

Bollinger bantları 20 günlük değere sahip olarak ele alınır ve bu doğrultuda kullanılır. Yani daha doğrusu 20 günlük SMA üzerinden ele almak suretiyle hesaplama gerçekleşir. Bu durum 20 günlük seymadan standart sapmanın iki katı şeklinde ifade edilmektedir. Bu ifade aynı değerdeki hisse senedi fiyatını standart sapması üzerinden 2 katı şeklinde bulunur.

Bu doğrultuda bolinger bandı (BB) kaç saatlik değerde kullanılır sorusuna karşılık olarak 5 dakikalık, günlük ve haftalık ile grafikte olduğu gibi zaman dilimine uygun işlem yapılabilir. Tabii bu durum günlük üzerinden de yine ele alınacak olan saate bağlı olarak çevirme doğrultusunda işlem sağlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir