İndikatörler

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Finans piyasaları içinde analiz yapılarak işlem gerçekleşir. Bu işlemler farklı indikatörler kullanmak suretiyle akılcı çözüm yöntemleri doğrultusunda ele alınır. Böylece Trend işlemler ve para değerleri ile piyasa durumuna bağlı olarak ihtimaller ön plana çıkar.

Yapılan matematiksel tahmini işlemlerin neticesinde ise alım satım gerçekleşir. Bu konuda al sat indikatörü konusunda birçok farklı sistem bulunduğunu söylemek mümkündür. Bunlar içerisinde özellikle Göreceli Güç Endeksi (RSI) çok fazla kullanılan indikatörler arasında yer alıyor.

Özellikle kısa vadeli olmak suretiyle aynı zamanda uzun vadeli sistemler içerisinde kullanılan bir yapıdır. Böylece trend olan değerler ve para piyasası üzerinden borsa endeksi kapsamında buna göre tahmini süreçlerde sonuç elde edilir.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir?
Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir?

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir?

RSI aynı zamanda göreceli güç endeksi olarak bilinmektedir. Bu doğrultu RSI nedir sorusuna karşılık kısaca bu cevabı vermek mümkün. Detaylı olarak ele alındığında bunun bir indikatör olduğunu öncelikle ifade etmek gerekir. Finans piyasalarında analiz açısından kullanılan bir teknik yöntem olarak ifade edilmektedir.

Grafik ve aynı zamanda matematiksel işlemler ele alınarak, para piyasaları ve borsa piyasasının genel çerçevede analizini gerçekleştirir. Bu analiz aynı zamanda trend olan unsurları ele almak suretiyle sağlanır. Böylece yükselen ve düşen değerler üzerinden belli bir tahmini süreç ön plana çıkar. Böylece bu tahmin süreci doğrultusunda alım satım işlemleri gerçekleştirilir.

RSI İndikatörü Değerleri Kaç Olmalı?
RSI İndikatörü Değerleri Kaç Olmalı?

RSI İndikatörü Değerleri Kaç Olmalı?

Matematiksel işlemler ve veriler doğrultusunda borsa üzerinden alım satım imkanı indikatörler kapsamında gerçekleşmektedir. Bu noktada özellikle RSI indikatörünün çok fazla kullanıldığını söylemek gerekir. Özellikle kısa vadeli sistemler için önemli potansiyel teşkil etmektedir. Bu sebepten dolayı RSI değerleri kaç olmalı sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor.

Genel olarak 0 ile 100 arasında bir değere sahip olması gerektiğini söylemek mümkün. Özellikle gösterge sinyalinin aşırı oranda alım satım noktasını göstermesi ile işlem yapma potansiyeline gelinmiş olur. Bu noktada satış işlemi için ele alınan değer 75 olarak ön plana çıkar. Alış konusunda ise 25’e gelindiğinde bu rakamın en ideal değer olduğunu ifade etmek gerekir.

RSI İle Hangi İndikatör Kullanılır?
RSI İle Hangi İndikatör Kullanılır?

RSI İle Hangi İndikatör Kullanılır?

RSI ile beraber aynı zamanda yanında birçok farklı indikatör kullanım olanağı bulunmaktadır. Yani bu şekilde birden fazla indikatör yan yana değerlendirilmek suretiyle işlem gerçekleştirilir. Bunu sağlamak isteyen birçok kişi ise RSI ile hangi indikatörler kullanılır sorusunun cevabını merak ediyor. Bu konuda ise öne çıkan en önemli indikatörler MACD yer alıyor.

Bunun en önemli nedeni ise her ikisi de Momentum değerini ölçme konusunda kullanılmasıdır. Ancak bunu gerçekleştirirken birçok değişik faktörü ele alır ve kullanır. Bu faktörleri değerlendirmek suretiyle matematiksel ve grafik üzerinden işlemler sağlarlar. Ama neticede ortaya çıkan sonuç ile birlikte her iki indikatör doğrultusunda tahmin yürütme ve alım satım işlemi olanağı elde edilir.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nasıl Hesaplanır?
Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nasıl Hesaplanır?

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nasıl Hesaplanır?

Eli alınacak sabit rakamlar ve işlemler neticesinde göreceli güç endeksi hesaplaması yapılmaktadır. Özellikle elde edilen veriler neticesinde borsada işlem yapabilmek için bu indikatörün çalışması büyük öneme sahiptir. O yüzden bu sektörde olan birçok kişi içinde göreceli güç endeksi (rsı) nasıl hesaplanır sorusu ön plana çıkıyor. Bu konuda belirli bir formül doğrultusunda sabit olarak ele alınan işlem bulunmaktadır;

  • RSI = 100 – 100/1 (İlk 14 periyotta)
  • RSI = Pozitif kapanışların ortalaması / Negatif kapanışların ortalaması

Bu şekilde yukarıda verilen sabit formül doğrultusunda yerine gerekli rakamsal işlemler eklenerek sonuç ortaya çıkarılır.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nasıl Yorumlanır?
Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nasıl Yorumlanır?

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nasıl Yorumlanır?

Yorumlama açısından ele alındığında göreceli güç endeksi, belirli rakam aralıkları doğrultusunda ön plana çıkmaktadır. Bu yorumlama ise daha çok 30 ila 70 arasındaki değerler kapsamında ifade edilir. Bu bağlamda 30 değerinin altına düşmesi ile beraber yüksek oranda satım bölgesi biçiminde değerlendirilir.

Aynı zamanda bu durum yukarı doğru direndim hareketleneceği şeklinde yorumlanır. Özellikle 25 bu konuda en düşük sınır olarak kullanılmaktadır. Buna bağlı şekilde ortaya çıkan rakamsal işlemler ile beraber tahmini verilere göre alım satım işlemleri gerçekleştirilir.

Özellikle de söz konusu kısa vadeli işlemler olduğu zaman bu durumun çok daha önemli potansiyel teşkil ettiğini ifade etmek mümkündür. Bu durumda göreceli güç endeksi (rsı) nasıl yorumlanır sorusuna cevap yukarıdaki gibi olmalıdır.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Uyumsuzlukları Nelerdir?
Göreceli Güç Endeksi (RSI) Uyumsuzlukları Nelerdir?

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Uyumsuzlukları Nelerdir?

Göreceli güç endeksi üzerinden ortaya çıkan uyumsuzluk aynı zamanda negatif uyumsuzluk olarak da değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda ise göreceli güç endeksi (rsı) uyumsuzlukları bir yorumlama kapsamında ele alınır ve ifade edilir. Bu durum ilgili finansal varlık için olumsuz bir yorumlama olarak değerlendirilir. Yani bu negatif uyumsuzluk şeklinde ön plana çıkar. Çünkü bu noktada RSI düşüyordur.

Bununla beraber yapılacak işlem konusunda alım talebinin düştüğünü söylemek mümkün. Yani piyasada fiyatların yükselmesi geçici olmasıyla birlikte, manipülatif birtakım etkenlerin neticesinde gerçekleşiyor anlamı çıkar. Bu yorumlama doğrultusunda negatif uyumsuzluk ile birlikte bunu bağlı şekilde hareket etmek gerekmektedir.

RSI Yükseliş Uyumsuzluğu

Negatif uyumsuzluk ile beraber aynı zamanda RSI konusunda pozitif uyumsuzluk ifade edilmektedir. Bu durum diğer bir anlayış doğrultusunda rsı yükseliş uyumsuzluğu olarak ön plana çıkar. Yani RSI değeri yükselirken, bu göstergeye zıt olarak enstrümanın fiyatı düşüşe geçer.

O yüzden bu durum pozitif uyumsuzluk şeklinde RSI üzerinden ele alınır ve tanımlanır. Böylece ortaya çıkan değer ve tahmini süreç doğrultusunda buna uygun alım ve satım işlemleri gerçekleşmektedir. Negatif uyumsuzluk direkt olarak doğru orantılı düşüşü gösterirken, pozitif uyumsuzluk ise yükseliş beklerken düşüşün yaşanması neticesinde elde edilen veriler olarak ön plana çıkar.

RSI Düşüş Uyumsuzluğu

RSI üzerinden birçok farklı uyumsuz sonuçlar ve neticeler ortaya çıkabilir. Bunlardan biri olarak ise rsı düşüş uyumsuzluğu ön plana çıkmaktadır. Böylece bu noktada düşüş uyumsuzluğu paritenin yüksek olmasına rağmen RSI değerlerinin düşük olmasından kaynaklıdır. Yani paritenin bu noktada hızlı bir şekilde düşüşe gösterdiğini anlatan bir yapıya sahip olduğunu söylemek gerekir. Bu durum ise önemli bir sinyali ön plana çıkarır.

Kişi ya da kişiler böylece borsa kapsamında sat sinyalini almış olur. Yani RSI üzerinden düşüş uyumsuzluğu, negatif uyumsuzluk söz konusu olur ise hemen bir satış işlemine giriş yapmak gerekmektedir. Matematiksel veriler ve tahmin indikatörü olarak bu işlemi borsa üzerinden dikkate almak gerekmektedir.

Göreceli Güç Endeksi Kim Tarafından Bulundu?
Göreceli Güç Endeksi Kim Tarafından Bulundu?

Göreceli Güç Endeksi Kim Tarafından Bulundu?

Göreceli güç endeksi özellikle borsa üzerinden birçok işlem noktasında en önemli indikatörler içerisinde yer almaktadır. Özellikle de finans piyasalarında kullanılan en önemli teknik analiz işlemleri içerisinde yer aldığını söylemek mümkün.

Bu indikatör ise 1978 yılında J. Welles Wilder tarafından ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra geliştirdiği bu yöntemi ilk kez isimli kitabında herkese duyurmuştur. Böylece 1978 yılından bu yana hala günümüzde borsa dünyasında yaygın kullanılan en güçlü indikatör seçenekleri içerisinde yer almaktadır.

Yapmış olduğu teknik analiz ile beraber pek çok Trend değerin tahmini önemli oranda sağlar. Aynı zamanda birçok kişinin Merak ettiği rsı kim tarafından bulundu sorusunun cevabı olarak da öne çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir