İndikatörler

MACD İndikatörü Nedir? Nasıl Yorumlanır? En İyi Değerleri Kaçtır?

Gerald Appel tarafından 1970 yıllarında geliştirilen MACD indikatörü, çift zaman aralığının arasında yer alan farkı hesaplayıp momentumu ve çift yönlü esnekliğini belirtmek üzere kullanılmaktadır. Günümüzde finansal piyasalar ile ilgilenen yatırımcıların dikkatini çeken MACD indikatörü geçiş hareketleri, satın alımlar ve yapılan satışları göstermek için kullanılmaktadır. Bu indikatör İki işlem arasında yer alan hareket olarak da tanımlanabilir.

Ticaret ile uğraşan hemen hemen tüm kişileri doğru bir şekilde yönlendirmeye destek olmaktadır. MACD indikatörünü günlük bazlı işlemlerde tercih etmek, trading işlemleriniz adına gelişmiş avantajlar sağlamaktadır. Olası kesintileri, giriş noktalarını hızlı bir şekilde belirleyebilir ve hatta herhangi menkul kıymetin aşırı alım ve ya satımlarını dahi anlayabilirsiniz.

MACD İndikatörü Nedir?
MACD İndikatörü Nedir?

MACD İndikatörü Nedir?

Yatırımcıların gözdesi hale gelen MACD İndikatörü ticaretle ilgili durumların belirli grafik üstünde yer almasıyla iki durum arasında yer alan geçiş olarak bilinmektedir. MACD indikatörü ticari durumları göstermeye destek olmaktadır. MACD sinyali ve indikatörü sıfır aralığında olmalıdır. Bu bağlamda çizginin üst kısmı inişi alt kısmı ise çıkışı simgelemektedir. Grafikte sinyalleri takip etmek ticari olayları göstermek için etkili yöntemlerden birisidir.

MACD indikatörü için göstergedeki çizgilerin hareketleri takip edilmelidir. İki adet hareketli ortalamayı seçmenin kriteri, birinin diğerinden çok daha hızlı periyoda sahip olmasıdır. Bu nedenle Üssel Hareketli Ortalamalar(EMA) kullanılmaktadır. Ortalamalar arasındaki farklar, fiyatın daha hızlı değiştiğinin ve de momentum oluşabileceğinin işareti olarak yorumlanır.

MACD Kaç Günlük Olmalıdır?
MACD Kaç Günlük Olmalıdır?

MACD Kaç Günlük Olmalıdır?

Günümüzde MACD kaç günlükte kullanılır pek çok sayıda kişi tarafından merak edilmektedir. Bu indikatör trend takipçisi olan ve de fiyatların iki ayrı hareketli ortalaması arasında yer alan ilişkiyi gösteren momentum indikatörüdür.

En temelde 26 günlük bir üssel hareketli ortalama alınmasının 12 günlük bir üssel hareketli ortalamadan düşülmesi ile elde edilmektedir. Bu MACD indikatöründe yer almakta olan sinyal çizgisi alış ve satış sinyalleri adına tetikleyici olarak kullanılır.

MACD indikatörünün en güçlü özelliği arasında basitliği sayılabilir. Çünkü ürettiği sinyaller yeni başlayanlar için dahi çok nettir. MACD, hareketli ortalamaların yakınsaması ve ya uzaklaşması bilgisi ile yatırımcıların potansiyel şekilde karlı giriş ve çıkış noktalarını bulmalarına da yardımcı olmaktadır.

MACD Geçişleri Nasıl Anlaşılır?
MACD Geçişleri Nasıl Anlaşılır?

MACD Geçişleri Nasıl Anlaşılır?

Alış ve satış yaptığınız varlık fark etmeksizin, MACD indikatörü her zaman için sinyal, çizgi ve de histogramdan oluşmaktadır. Hareketli ortalama yakınsama ıraksaklığı durumu çeşitli şekillerde yorumlanabilmektedir. Ancak en yaygın olan yöntemler arasında geçiş, sapma ve hızlı yükseliş ya da düşüş yer almaktadır.

Varlıkların fiyatlarının hareket ettiği yön, MACD ile sinyali arasındaki mesafeye göre ne kadar momentum bulunduğu hakkında fikir edinebilirsiniz. Bu kapsamda MACD geçişleri için MACD eğrisinin sinyal içeren çizgiyi geçtiği durumlara bakmak gerekmektedir.

Pek çok sayıda trader, kendi içinde yükseliş ya da düşüş sinyalleri şeklinde kabul eder. Histogram, negatiften pozitife doğru gittiğinde yükseliş, pozitiften negatife doğru geçtiğinde ise düşüş sinyali oluşmaktadır. Histogram ne kadar büyük ise, genellikle trend de o kadar daha güçlü olmaktadır.

MACD Göstergesi Nasıl Yorumlanır?
MACD Göstergesi Nasıl Yorumlanır?

MACD Göstergesi Nasıl Yorumlanır?

MACD göstergesinin en çok kullanılan 3 adet yorumlanma metodu bulunmaktadır. Bu nedenle MACD göstergesi nasıl yorumlanır sorusunun cevabını merak edenler için aşağıdaki açıklama yeterli olacaktır. Kesişmeler, MACD sinyal çizgisinin altına düşer ise bu aşağı yönlü sinyal oluşturmakta olur ve satış zamanının geldiğini gösterir.

Tersi durumda, MACD sinyal çizgisinin üzerine çıkar ise yukarı yönlü sinyal oluşturmakta ve de alış seviyelerinin geldiğini göstermektedir. Ayrışmalar, finansal olarak ürünün fiyatı MACD indikatöründen ayrışırsa mevcut trendin sona erdiğini gösterir.

Anormal yükselişler, MACD anormal bir şekilde yükselir ise kısa vadeli hareketli ortalamaların uzun vadeli ortalamaları yukarı yönlü ittiğini gösterir. Bu durumda ilgili finansal ürünlerin aşırı alım bölgesinde ve kısa sürede normale döneceğine işarettir.

MACD Hangi Zamanda Kullanılır?
MACD Hangi Zamanda Kullanılır?

MACD Hangi Zamanda Kullanılır?

Yatırımcıların merak ettiği bir diğer soru ise MACD hangi zamanda kullanılır şeklindedir. Trend ve de momentumu tek göstergede bir araya getirdiğinden indikatörler içerisinde çeşitli yere sahiptir. Yatırımcılar olarak, bu momentum ve trend sinyalini günlük, haftalık ve ya aylık grafiklerinize uygulayabilirsiniz.

Bu indikatör, kısa vadeli grafikten ziyade uzun vadeli grafikte daha doğru sonuç vermektedir. Bu sebeple en az bir saatlik grafiklerde kullanılması uygundur. Ayrıca MACD indikatörü öncü gösterge değil sadece onaylayıcı gösterge olduğu unutulmamalıdır.

Yatırımcılar sıfır çizgisinin altını ve ta üstünü sinyal olarak dikkate almaktadır. MACD indikatörü sıfır çizgisinin üzerinde iken, kısa vadeli ortalamalar uzun vadeli ortalamaların üzerinde olmaktadır ve yukarı yönlü hareketlerin devam edebileceğini gösterir. Sıfır çizgisinin altıysa bunun tam tersini olarak açıklanmaktadır.

MACD İndikatörü Nasıl Hesaplanır?
MACD İndikatörü Nasıl Hesaplanır?

MACD İndikatörü Nasıl Hesaplanır?

MACD indikatörü, iki hareketli ortalamayı en temel alıp aralarındaki çıkarını hesaplayan trend momentum göstergesi şeklinde çalışır. Kişiler MACD indikatörü nasıl hesaplanır bilgisini öğrenirse daha verimli sonuçlar elde edebilir.

Kısa ve de uzun EMA’lar arasında değişen bağlantıları gösteren MACD göstergesi, yavaş EMA değerini hızlı EMA değerinden çıkararak hesaplanmaktadır. MACD göstergesi formülü, 26 günlük olan uzun vadeli EMA değerinin 12 günlük olan kısa vadeli EMA değerinden çıkarılması ile ortaya çıkmaktadır.

  • MACD= 12 EMA- 26 EMA

Buradaki 12EMA= 12 Günlük Üssel Hareketli Ortalama ve 26 EMA = 26 Günlük Üssel Hareketli Ortalamayı göstermektedir. Üssel hareketli ortalama, son veri noktaları kullanılıp hesaplandığından daha çok ağırlık ve geçerliliğe sahip olmaktadır.

En İyi MACD Değeri Kaç Olmalıdır?
En İyi MACD Değeri Kaç Olmalıdır?

En İyi MACD Değeri Kaç Olmalıdır?

Günümüzde standart MACD değerinin temelde üç bileşeni mevcuttur. Bunlar: MACD göstergesi, çizgisi, histogram şeklindedir. Ek olarak, histogramın konumlanmış olduğu sıfır çizgisi ismi verilen bir bileşen bulunmaktadır. Genel olarak mavi renkli MACD çizgileri, 26günlük EMA değerinden 12günlük EMA değerinin çıkarılması ile elde edilir.

Kırmızı ya da turuncu renkli MACD gösterge çizgisi, dokuz periyotluk olan EMA değeridir. Burada en iyi MACD değeri hesaplanarak işlemlere devam edilebilmektedir. MACD göstergesinin en sondaki bileşeni histogram olmaktadır.

Çubuk grafik histogram, MACD indikatörü ile sinyal arasındaki mesafeyi göstermekte olan bir dizi çeşitli boyutta çizgiler ile temsil edilmektedir. MACD indikatör çizgisi sıfırın üzerine çıktığı zaman yükseliş eğilimi, sıfır altına düştüğü zaman ise düşüş eğilimi olarak tanımlanır.

MACD İndikatörünün Bileşenleri Nelerdir?
MACD İndikatörünün Bileşenleri Nelerdir?

MACD İndikatörünün Bileşenleri Nelerdir?

Yatırımcıların talep ettiği MACD bileşenleri sinyal hattının alt kısmından üstüne gittiğinde göstergeler yükseliş göstermektedir. Sıfırın altına inildikçe sinyal güçlenmektedir. Göstergeler sıfırın üzerine çıktığı zaman alış yapabilirsiniz anlamındadır. MACD indikatörünün düştüğü ve ya sıfırın altına indiğinde satış yapabilirsiniz.

Teknik indikatörler aracılığı ile üretilen sinyal hiçbir zaman kesin olmamaktadır. Yatırımcılara, bu göstergeleri farklı yerlerden teyit edip pozisyon almaları önerilmektedir. İki hareketli ortalama arasında yer alan ilişkiye göre, mevcut trendlerin yükseliş ya da düşüş yönünde olduğunu belirleyebilmektedir.

Özellikle trendlerin gücünü ve de momentumunu değerlendirmek, sonuçta onların devamlılıklarını, potansiyelin tersine dönüşlerini tahmin edebilmek için etkin bir şekilde kullanıldığı zaman güçlü bir araç olmaktadır.

Teknik Analizde MACD Göstergesinin Önemi Nedir?
Teknik Analizde MACD Göstergesinin Önemi Nedir?

Teknik Analizde MACD Göstergesinin Önemi Nedir?

Talep gösterilen teknik analizde MACD göstergesi bakımından kullanışlılığı, anlık kısa süre yukarı ve ya aşağı hareketleri değerlendirme, tanımlama yeteneğinden kaynaklanmaktadır. MACD göstergesinin arkasındaki matematiksel durum, etkili şekilde kullanıldığında basit ve güçlü olmaktadır.

Genellikle trendin hızı veya momentumu olarak bilinen fiyatlardaki değişim oranını hesaplayabilirsiniz. Örneğin perakendeci tüccarlar, herhangi bir trendin gücünü ya da zayıflığını ölçmek amacı ile MACD indikatörü momentum okumalarını kullanabilmektedir.

MACD göstergesi, bir fiyat tablosunda çift hareketli ortalamaya sahip olan bir osilatör olarak görünmektedir, ancak en yaygın olarak osilatörlerde yer alan belirli sınırlardan yoksun olmaktadır. Özellikle uzun vadeli analizlerde çok daha tutarlı sonuçlar üretmektedir.

MACD Ve RSI Arasındaki Benzerlikler
MACD Ve RSI Arasındaki Benzerlikler

MACD Ve RSI Arasındaki Benzerlikler – Farklar Nelerdir?

MACD ve RSI arasında ki farklar; MACD göstergesi, bir varlığın momentumunu değerlendirebilmek için kullanışlı bir yol olmaktadır. Ona benzeyen diğer popüler gösterge ise Göreceli güç edeksi (RSI) olmaktadır.

RSI, belirli süre boyunca varlıkların kazanç ve kayıplarını hesaplayıp piyasanın aşırı al-sat yapmadığına dair bilgi vermektedir. Bu özelliği ile MACD’ye benzese dahi RSI, rakam değişikliklerini yüksek ve ya düşük seviyelere göre ölçmesi ile MACD’den farklılaşmaktadır.

RSI, mevcut olan fiyat ortalamasının son zamandaki en yüksek ve de en düşük noktalar ile nasıl karşılaştırıldığına bakar iken, MACD ise birbirine göre rakamsal fiyat ortalamalarına bakar. MACD basit bir gösterge olup anlaşılması kolaydır. Sezgisel mantığa da hitap ettiğinden çoğu kullanıcıya uyum sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir