Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden gözleme, marketing açısından işletme sahipleri için oldukça ilgi çekici bir üründür. Kolayca hazırlanmasının yanında çoğunlukla tüketilmesi ve hepimiz tarafınca sevilmesi, ürünün satışını da arttırıyor. Çok muhtelif malzemelerle kısa müddette hazırlanabilen bu bölgesel börek türü, lüks restoran zincirlerinin kahvaltı menülerinden, dinlenme tesislerinden dek varlıklı bir yelpazede kendine yer bulmuş durumdadır.
Gıda sektöründe satışının cazip olması, organik bir satın alan potansiyelinin bulunması gözleme dükkanı açmak konusunu da ön plana çıkartıyor. Arz-istek mevzusu dışında, yeme içme mekanları için işletmecilik planları olanlar, gözlemeci dükkanı açma maliyeti açısından da bir fazlaca şanslı. Bu nedenle girişimci olarak işe besin sektörü içerisinden adım atmak isteyip de sermayesi sınırı olan olanların ilk araştırmış olduğu konulardan biri de gözlemeci dükkanı nasıl açılır oluyor.
Dinlenme tesisi şeklinde self servis ortamlarında, panayırlarda, her tür kamuya aleni etkinliklerde, hatta üniversite şenliklerinde bir kıyada kesinlikle bir gözlemeciye rastlıyorsunuz. Yiyecek sektöründe hususi olarak ancak bu işle uğraşan dükkanlar, cafeler olduğu şeklinde ürünün satışı lüks restoranlarda, ek olarak evlerden de yapılabiliyor.
Dolayısıyla da gözlemeci dükkan açma fikirleri popülerliği azalmayan bir girişimcilik diyebiliriz. Bu kadar çok tercih edilen bir işletme sektöründe ayakta kalmanın yolu ise müşterilerinize temiz, sıhhatli ve leziz fakat bununla birlikte da bütçe dostu satış yapmanızdan gerekir.
Gözleme Dükkanı Nasıl Açılır?
Gözleme şeklinde rahat biçimde hazırlanan ve derhal derhal her insanın sevdiği, tükettiği gıdaların satışı dışardan rahat şeklinde görünse de aslen titizlik isteyen bir iş. Gıda satışından para kazanmak, ilk önce işi pak ve sıhhatli yapmaktan, hemen sonra müşterinin damak tadına uygun, leziz ürün hazırlamaktan geçiyor. Hamurun kalitesi, kullanılan malzemeler, bilhassa yağın taze ve pak üretilmiş olması da son aşama önemli.
Bu nedenle gözlemeci dükkanı açmak istiyorum mevzusunda aklınıza ilk yazmanız gereken, müşterilerinizi besin mevzusunda yemekten ve lezzetten anlayan bir potansiyel olarak görmelisiniz. Ayrıca alan kişi potansiyelinizin büyük bölümü öğrenciler şeklinde genç nesilden oluşacaktır. Bu işe girmeye karar verildiğinde, ilk önce satış yapılmak istenilen esas müşteri kitlesi belirlenerek dükkanın açılacağı lokasyonu doğru belirlenmelidir. Örneğin hedef lise veya üniversite öğrencileri ise yurtlara, okullara yakın ve işlek, ulaşımı rahat bir lokasyon işinizi görecektir.
Gözleme Salonu Açmak Karlı Mı?
Gözleme dükkanı açmak isteyenlerin en fazlaca sordurulmuş olduğu sorulardan biri de gözlemeci açmak karlı mı oluyor. Bu işte para olup olmadığı birazcık da mekanın yerine, alan kişi potansiyeline, işletmenizin reklamını iyi yapmış olup yapamadığınıza bağlı.
Öğrenciler şeklinde alan kişi potansiyeli açısından varlıklı bir lokasyonda, muayyen bir bütçeye hitap ederek leziz ve kaliteli ürün veren dükkanların oldukça yüksek karlarla iyi paralar kazanması çok yüksek ihtimaldir. Gözleme işi ile uğraşan işyerlerinin aylık olarak yaklaşık 5 bin ile 10 bin içinde geliri mevcut olmaktadır.
Gözlemeci dükkanı açma maliyeti 20 bin taban fiyatından başlar. Kira benzer biçimde harcamalarla beraber ilk altı aylık bir ana paradan bahsedecek olursak elinizde 30 bin ile 50 bin içinde bir para bulunmalıdır.
Gözleme Dükkanı Malzemeleri Neler?
Leziz bir gözleme yapmak için uygun malzemeleri kullanmak gerekir. Gözleme dükkanı malzemeleri mutlaka taze seçilmelidir. Aşağıda bu malzemeler verilmiştir.
Gözleme bazen harika bir köy kahvaltısını anımsatır, bazen de annelerimizin çayın yanına hazır yufkadan hazırladığı sıcacık bir tarifleri hatırlatır. Bazılarımız bol zeytinyağlı sever, bazılarımız ise kıymalı, kaşarlı, lezzet katacak ne varsa içine doldurur. Hele ev yapımı tadını tutturabilirseniz müşterileriniz daim olması kaçınılmazdır.
Gözleme hamuru için:
- Kuru maya
- Ilık su
- Un
- Tuz
Gözleme içi için:
- Lor peyniri veya kıyma veya ıspanak (malzemeler çok çeşitli olarak değişebilir)
- Rendelenmiş kaşar peyniri
- Maydanoz
- Tuz
- Kırmızı pul biber
En çok tercih edilen gözleme çeşitleri arasında kıymalı, peynirli, ıspanaklı, soğanlı, pırasalı ve kaşarlı sucuklu sayılabilir. Müşterilerinizin damak zevkine göre uygun gözlemelerle kısa sürede kara geçmeniz mümkündür.
Gözlemeci Açma Maliyeti Ne Kadar?
Gözlemeci açma maliyeti çok fazla olmadığı için avantajlı bir iş olmaktadır. Bu nedenle çoğu zaman ana para ve sermaye bütçesi az ve kısıtlı olanlar bu işe soyunuyor. Dükkan açılış maliyetinin hesaplamasında ise işyeri kirası ile beraber sac, hamur makinesi gözleme yapımında kullanılacak ekipmanlar ile yağ, un, tuz gibi malzemeler ve dükkanın rahat ve şık görünmesi için alınacak mobilyalar ve tadilat işleri yer alır.
Dükkan açma planı yaparken kira giderlerini düşünmek gerekir. Bu da ilk altı aylık bir masraf demektir ve açılış bütçesine dahil edilmesi çok önemlidir.
Gözlemeci dükkanı açmak için gerekli maliyet yaklaşık 20 bin gibi bir fiyattan başlar. Kira, malzemeler gibi masraflarla hesaplanırsa ilk altı aylık ana paranız olarak elinizde 50 bin ile 70 bin arasında bir nakit para bulunmalıdır.
Gözleme Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Gözleme dükkanı açmak için gerekli belgeler genel olarak şu şekildedir:
- İşyerinin kira kontratı,
- Esnaf ve zanaatkarlar odası kayıt belgesi
- Vergi levhası,
- Kişinin kimlik kartı ve sicil numarası
- Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ustalık belgesi
- İmza beyannamesi ve vekaletnameler
- Yangın söndürme cihaz faturası
Bu belgelerin bölgeler arası farklılık taşıdığını unutmamak gerekir. Gözleme dükkanı açmak için işyeri açabilmek için gerekli olan ruhsatınızı aldıktan sonra işyerinizi başlamaya hazır hale getirebilirsiniz.
Bu noktada dükkanınızın hamur makinasından donanımına kadar bütün ekipmanlarınızın seçimi, malzemeleri getirteceğiniz yer gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bütün detayları göz önüne alarak ne kadar ince planlarsanız, kaliteli ve temiz ürün sunarsanız çoğu zaman ilk altı ayın hemen sonrasında kara geçmeye başlarsınız.
Özetle gözlemeci açma dükkanı ile ilgili son detayları vermek gerekirse para kazanma yolları arasında hızlı kar getirebilecek bir iştir. Müşteri potansiyelini iyi belirleyip, uygun lokasyonda yer açılması durumunda bir sene içinde karı ikiye katlamak mümkün gözükmektedir.
Gözleme, gelenekse bir börek türü olarak bilinmektedir. Kıymalısından tutunda ıspanaklı, patatesli, peynirli onlarca çeşidi vardır. Özellikle geleneksel Türk mutfağında gözlemenin yeri her zaman ayrıdır. Bu kadar çok tercih edilmesinin nedeni ise, ayran veya çay ile iyi dost olmasından kaynaklanır. Gözlemeyi her yaştan herkes sever ve kolay yapımı sayesinde her zaman tercih edilir.
Gözlemenin maksimum fiyatı 10 ile 15 lira arasındadır. 25 liraya satan yerlerde bulunur. Fakat daha çok turistik yerlerde bu fiyatlara rastlanmaktadır. Bir gözlemeden ortalama 5 ila 10 lira arası kar etmek mümkündür. Tüm masrafları çıkarıldığında, aylık olarak 5 bin ile 7 bin lira arasında kar bırakabilir.
Bir dükkan açmaya karar verdiniz. Fakat hangi sektör seçeceğinize karar veremediyseniz, gözlemeci işine şans verebilirsiniz. En karlı iş fikirleri arasında gözlemeci dükkanı iyi bir girişimdir. Eğer doğru lezzetleri bir arada kullanabilirseniz güzel kazanç elde etmenizi sağlar.