Dükkan – İşyeri Açma Fikirleri
Geçmiş Türkiye’de insanların hayali birçok büyük firmada yüksek pozisyonlara veya mevkilere gelmekti. Bunu başarmak lise mezunu, üniversite mezunu, yüksek lisans mezunu hatta doktora öğrencisi veya mezunu olmak önemliydi. Tabi ki de insanların eğitim düzeyi arttıkça iş fikirleri gelişti. Büyük firmalarda idareci pozisyonuna gelen kişilerin fikirleri halk arasında büyük önem arz ediliyordu.
Yavaş süreçler ama geniş fikirler toplayan kişilerin hayali kendi iş yerini açmak oldu. Bu aşamaların en bilindik olanı ise, büyük firmaların idareci pozisyonunda olan insanları danışman yapmaktı. Bu danışmanlıklar çok geniş kapsamlı şekilde iş yeri açma fikri sundu. Bu fikirler doğrultusunda kişi, kendini yalnız hissetmemeye başladı. Başları sıkıştığında ilk gittikleri yer danışmanları oldu. Zamanla iş yeri açanlar tecrübelendi ve artık danışmanlara gerek kalmadı.
Danışmanlar, ihtiyaç duyulduklarını ulusal kanalda söyleseler de, iş yeri açanlar kulak asmadı. Bu olayların sonunda iş yerini açanlar kendilerine “ilk girişimciler” olarak tanımladı. Artık herkesin hayalleri büyük firmalarda tecrübe kazanıp, kendi dükkanını açma fikirleri benimsendi. Büyük firmalar farklı sektörlere yönelerek gelişir iken, çalışanlar farklı işlerde tecrübe sahibi oldu. Bunun sonucunda dükkan açma fikirleri gelişim gösterdi.
Ne Dükkanı Açsam Para Kazanırım?
Alttan yetişen insanlar arasında artık düşünce ve fikir ayrılığı başladı. Herkes kendince “ne dükkanı açsam para kazanırım?” diye sormaya başladı. Çünkü herkes daha fazla kazanıp, hayati şartlarını lüksleştirmek istiyordu. Bu konu hakkında birçok fikir ayrılığı olup artık orta da fikir çöplüğü oluştu. Lakin herkesin ortak görüşü olan günlük ihtiyaçları satan yerler kazanır demesiydi.
- Günümüzde Bir milyoncular
- Bebek giysi satışı
- Bayan giysi satışı
- Makyaj ürünleri
- Eczaneler
- Parfüm satışı
- Alternatif sağlık ürünleri satışı
- Gıda satışı (market, bakkal, büfe)
- Ev yemeği satışı
- Düğün salonu veya kır düğün yerlerinin açılışı
- Çeyiz veya evlilik eşyalarının satıldığı yerler gibi yerler girişimciler için her zaman para kazandırmaktadır.
Dükkan Açmak İstiyorum Nereden Başlamalıyım?
Artık günümüzde her insan özel sektörün durumundan müzdarip olmuştur. Ve herkesin dilinde olan “dükkan açmak istiyorum” olmuştur. Dükkan açmak hemen olacak bir iş değildir.
Riski göze almanız gerekmektedir. Planlaması eksiksiz olmasıdır. Sektör bilgisi olması lazımdır. Pazarın gelişimi hakkında farkındalık olması gerekir.
Yönetici veya lider vasfınızın gelişmiş olması gerekir. Eğer çalışan olacaksa, çalışana iyi davranmanız gerekir. Destek alabilecek yerlere başvurmanız gerekir. Yapacağınız işin size zaman olarak uyumunu bilmeniz gerekir.
Açacağınız iş yerine uygun iş yerleri ile görüşmeniz gerekir. İlk başlarda sabırlı olmanız ve sıkıntılara göğüs germeniz gerekir. Ve en önemlisi kendinizi ön plana çıkaracak, amacınızı eksiksiz bir biçimde anlatacak yazı yazmanız gerekir.
Mevcut Dükkanımı Nasıl Değerlendirebilirim?
Bu olay öncelikle, dükkanın bulunduğu yere bağlıdır. Ki girişimci ruhlu insanların her zaman aklında ki ilk soru “dükkanımı nasıl değerlendirebilirim” sorusudur. Çünkü insanlar çok farklı sektörlerde tecrübe edinmiş olup, her insanın kriteri farklıdır.
- Yapacağınız işin uyumluluğu
- Sahip olduğunuz paraya göre
- Dükkanın bulunduğu yere göre
- Civar insanların maddi durumu
- Müşteriler tarafından dış görünüşünüz
- Hızlı bir şekilde satılabilecek malın tespiti
- Dükkan yerine yakın insanların sirkülasyonu
- En önemlisi müşteriler ile ürününüzün uyuşması
- Dükkanınıza fark yaratacak, sizi müşterinin gelmesi için gerekli sebebin sağlanma durumu
- Gün geçtikçe insan ihtiyaçlarının değişeceği ve buna ayak uydurmanız gerekir. Bu durumun önlemini hemen almanız gerekir.
Tecrübe Olmadan Açılabilecek Dükkanlar Hangileridir?
Günümüzde liseye kadar okumak zorunlu kılınmıştır. Üniversite eğitimini istemeyip direk para kazanmak isteyen kişilerin aklında ki sorudur. Tecrübe olmadan açılabilecek dükkanlar şu şekildedir;
- Büfe
- Bakkal
- Kantin
- Tesettür
- Tütüncü
- Şarküteri
- Takıshop
- Manav
- Börekçi
- Tuhafiye
- Petshop
- Çiğ köfte
- Kafeterya
- Emlakçılık
- Tuhafiye
- İşçi eşyaları
- Ziraat işleri
- Çocuk giyim
- Mini market
- Oto yıkama
- Pazar tezgahı
- Kadın iç giyim
- Bina temizliği
- Damacana su
- Güzellik salonu
- Oto yedek parça
- Et ve tavuk döner
- Apartman Yöneticiliği
- Erkek veya kadın giyim
- Ayakkabı, çanta, kemer
- İkinci el eşya alım satım
- İş güvenliği eşyaları
- Bilardo, internet kafe, eğlence mekanları
Mahalle Arasında Ne Dükkanı Açılır?
Mahalle arasında dükkan açmak, ticarete küçük olarak başlamak isteyenlerin tercihidir. Gerek tecrübe sahibi olması gerekmemesi gerek etrafın da destek veren insanların olması öncelik olacaktır. Ufak sermaye gerektirmesi ve insanların yakınlık açısından tercih sebebi olacaktır. “Mahalle arasına ne dükkanı açılır” sorusunun cevabı;
- Bakkal: Gündelik ihtiyaçları karşılamak için açılabilir.
- Çiğ köfteci: Kiranız az olur. Ama müşteriniz fazla olacaktır.
- Kuruyemiş: Taze çerez alacak olanların tercih nedeni olacaktır.
- Kafe: İnsanların sevdikleriyle, akrabalarıyla buluşabileceği yerler olacaktır.
- Büfe: Tekel ürünlerini almak için hiç bir insan büyük yerlere gitmeyeceği için tercih sebebi olacaktır.
- Kıraathane: Orta yaş veya yaşlıların tercih edeceği, eğlence oyunları oynayacağı yer olarak tercih edecektir.
En Çok İşleyen Dükkanlar Nelerdir?
En çok işleyen dükkanlar, insanların günlük ihtiyaçlarını karşıladıkları, ucuz ürünlere sahip olan yerlerdir. İnsanların verdiği paraya karşılık insanların kaliteli zaman geçirmesini sağlan yerlerde bu duruma eklenebilir. Peki, bu dükkanlar nelerdir,
- Büfe,
- Kafe,
- Bakkal,
- Tatlıcılar,
- Otopark,
- Çiğ köfte,
- Kırtasiye,
- Takı shop,
- Şarküteri,
- Tuhafiyeciler,
- Kadın iç giyim,
- Kıraathaneler,
- Et ve tavuk döner,
- Bilardo, internet kafe,
- Bayan ve erkek giyim,
- Şaka malzemeleri satan yerler,
- Elektrik ve elektronik tamirciliği,
- Bulunduğunuz ile göre çeyizlik ve hediyelik eşya satan yerler,
Ortalama Bir Dükkan Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?
Herkesin, yapabileceği işe göre ve tecrübe ve ya tecrübesizlik kriteri bakımından sermaye farklılık göstermektedir. Öncelikle yapılacak iş belirlenmelidir. Yapılacak işin gerekli şartları gözden geçirilmelidir. Bu kriterler gözden geçirildiğinde destek alabilecek yerler araştırılmalıdır.
Bu kriterlere göre kafe açmak için 100.000 TL ile 200.000 TL arası para gerekir. Ancak kıraathane için 50.000 TL ile 100.000 TL para gerekir. Bu konular baz alınarak dükkan açmak için ne kadar sermaye gerekir sorusu da çok değişkendir. Giyim iş yerleri çok kapsamlı olacağı için 200.000 Türk Lirasını aşacak sermaye gerekir. Bu konu çok değişkendir.
KOSGEB (Devlet Desteği) ile Dükkan Açma Nasıl Olur?
Öncelikle kişinin uzaktan eğitim ile girişimcilik belgesi alması gerekmektedir. Bu eğitim sonucunda, KOSGEB ile dükkan açmak düşüncesi daha da gelişecektir. Elbette bu eğitim alındığında her insan dükkan açmada başarılı olmayacaktır. Ama dükkan açma girişiminizi desteklemektir.
Eğitim belgenizi aldığınızda kafanızda ki sektöre göre iş yeri bulmanız gerekecektir. Bu iş yerine uygun projelendirme aşaması, lazım olan araç ve gereçler belirlenerek devam edecektir. Bu konular bittiğinde girişimciye lazım olan sermaye belirlenir ve KOSGEB’den destek alınabilir. Bu destekler 65.000 Türk Lirası ile sektöre göre 225.000 Türk Lirası arasında değişecektir. KOSGEB hizmeti tüm insanlar için destek alma yeridir.
Sonuç olarak kişilerin geçmiş den günümüze nasıl eğitildiğini, nasıl düşünceye sahip olduğu belirtilmiştir. Gelişim önce eğitim ile başlar iken, tecrübe veya tecrübesiz kalmak kişiye göre değişmektedir. Tecrübesiz olmak öğrenemeyeceği, anlayamayacağı anlamına gelmemesidir. Tecrübe sahibi olmayan işler belirlenmiş olup, bu işleri yapan kişiler de başarılı olmuşlardır.
Her insanın günümüzün değişimi ile yeni iş fikirleri değişmektedir. Her yeni iş fikirleri yeni sektörlerin doğacağını veya sektörün gelişeceği anlamına gelmektedir. Her sektör doğduğunda unutmamalı ki yeni kişilere hitap edecektir. Hitap edilen kişiler gelişerek, sektörün gelişimini sağlar. Yeni iş fikirlerine her zaman açık olan insanlar öncü olarak görülecektir.
Yeni iş fikirleri ile ortaya çıkan, yeni insanlar bu sektörü yaymaya çalışacaktır. Bunu da iş yeri açma fikri ile gerçekleştirecektir. Bu fikir ile destek veren kurumlar ve kuruluşlar oluşacaktır. Bu oluşum, bu fikre sahip insanları, yeni sektöre yöneltecektir. Bu yöneltim ile belki de büyük bir iş yerine sahip olma, geniş kitlelere ulaşmanıza sağlar.
Yeni destekler, yeni kişileri bu sektör için dükkan açma girişimlerini itecektir. Dükkan açma girişimleri olumlu ya da olumsuz bir sonuçlansa da, insanlar yeni sektöre emek verecektir. Her oluşan sektörün, kıdemli ya da kıdemsiz insanlara ihtiyaç duyacaktır. Elbette verdiği hizmete göre kazanımı değişecektir ama süreklilik sağlanmış olacaktır. Bu süreklilik istihdamın yıla sabitlenmesi demektir.
Yeni fikirler, yeni yerler, yeni insanların oluşumuna dayanır. Bura da ki en önemli görevleri büyük firmalar üstlenmektedir. Büyük firmalar üstelenecek, çalışanlar kendini eğittiği sürece sonsuz bir döngü oluşacaktır. Bu döngü sayesinde sektör kalıcı bir şekilde devam edecektir. Devam eden bu kalıcılık illere ya da dünyaya da yayılacaktır.
Ülke çapında yenilik sağlamak için de, önce eğitimin sonra da fikrin gelişmesi lazımdır. Fikirler gelişimin devamlılığını da sağlar. Sonuç olarak sektör bazında yenilikçilik her zaman peşine de insanları takar. Bu insanlar sektörün dağılım yerlerini, kendine yakın fikirlere sahip insanları da bulmayı sağlar. Bu olay da fikirlerin önünü açar. Fikirler, fiziksel olarak şekil alır ve iş yerleri de art arda açılır.
-
Rehabilitasyon Merkezi Açma Karlı Mı, Maliyeti, Nasıl Açılır?
Rehabilitasyon merkezi açmak iyi bir kara olduğu gibi takdir edilecek bir davranıştır. İnsanların fiziki açıdan oluşan sağlık problemlerine çözüm bulan merkezlerdir. Kişiler bu merkezler sayesinde eski sağlıklarına kavuşabilirler. Sadece fiziksel olarak değil, zihinsel ya da bedensel engelli kişiler için de…
-
Seyyar Dondurma (Dondurmacı) Dükkanı Açma Maliyeti, Kazancı Ne Kadardır?
Günümüz iş dünyasında serbest meslek oranı gün geçtikçe artıyor. Amerika Birleşik Devletinde serbest meslek oranı 2022 senesinde %50’ye ulaşmak üzere olduğunu görüyoruz. Yapılan araştırmalara göre bu rakam 2027 senesinde %60 bandını geçeceği yönündedir. Türkiye’de de bu rakam gün geçtikçe artmaktadır.…
-
Organik (Yöresel) Ürünler Dükkanı Açmak Maliyeti Ve Kazancı Kaç Liradır?
Ticaret yapmak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği iş fikirleri arasında dükkan açma fikirleri gelmektedir. Açılan dükkanda ne gibi bir iş yapılacağı en önemli konulardan biridir. Her bölgede her iş yapılamaz. Bunun için çok araştırma yapılmalıdır. Maliyet hesabı yapılırken her…
-
Giyim Mağazası Açma Maliyeti, Kazancı Ve Nasıl Olmalı?
Bireyler çalışma hayatlarının başlarında tecrübe olması açısından ve sorumluluk almamak için başkalarının yanında çalışırlar. Ama bu fikir zaman geçtikçe değişiklik göstermektedir. Bunun nedeni bireylerin yaşları artıkça artık emir altında olmak istememelerinden kaynaklanmaktadır. Bireyler bu sorun karşısında iş fikirleri araştırmaya başlarlar.…
-
Petshop Açmak, Petshop Açma Maliyeti, Kazancı Ve Gerekenler Nelerdir?
Hayvan severlerin buluşma adresi olan petshoplar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önem kazanmaya başladı. Bilhassa cins hayvan sahibi olmak isteyenlerin kapısını çaldığı petshoplar çok farklı türde hayvan ırklarını bünyelerinde barındırıyor. Gitgide yaygınlaşan petshoplarda artık az bulunan hayvan türlerine bile…
-
Fabrika Nasıl, Nereye Kurulur? Maliyeti Ve Devlet Destekleri Nasıl Alınır?
Fabrikaların ülke geleceği toplumların kalkınması ve ekonomi gibi konularda önemi yadsınamaz. Her ne kadar fabrika kelimesini duyunca birçok insan gözünde büyütüp geri adım atsa da aslında kurmak o kadar da zor değildir. Özellikle yüksek kar elde etmek için fabrika kurmak…
-
Çiğköfteci Dükkanı Nasıl Açılır? Maliyeti Ve Aylık Kazancı Kaç Liradır?
Günlük hayatta en çok yenecek yiyeceklerden biri olan çiğ köfte her öğün tüketilebilme özelliğine sahiptir. Bu olaydan dolayı ortaya çıkan dükkan açma fikirleri sürekli gündeme gelmektedir. Çoğunlukla öğle vakitlerinde daha çok tercih edilen çiğ köfteler iş çıkışlarında bile yoğun ilgi…
-
Sigorta Acentesi Açma Maliyeti, Kazancı Ve Şartları Nelerdir?
Günümüzde birçok insan birçok halı ve sektöre yönelmektedir. Bunlarla birlikte iş fikirleri ortaya çıkmaktadır. Yapılan her sektörün ve tercih edilen her alanın farklı bir hizmeti var olmaktadır. Bu doğrultuda da dükkan açma fikirleri kişileri cezbetmektedir. Son yıllarda en çok gündeme…
-
Bijuteri Dükkanı Açma Aylık Kazancı, Maliyeti ve Malzemeleri Nelerdir?
Büyüyen iş sektöründe bujiteri dükkanı açma işi en karlı iş fikirleri arasındadır. En büyük nedenlerinden biri kar marjının yüksek oluşu, bir diğer önemli neden de kadınlara özellikle ev hanımlarına hitap etmesidir. Bijuteri sektörü kendi işini kurmak isteyen kadınların dükkan açma…
-
Av Malzemeleri Dükkanı Açma Maliyeti, Kazancı Ve Mantıklı Mı?
Kişi kendi iş yerini açmak istiyorsan muhakkak daha az kullanılan ve faaliyet gösteren bir sektör seçmelidir. Genellikle bu konuda adı az duyulan ama çok fazla faaliyeti olan av malzemeleri dükkanı kullanılmaktadır. Her dönem farklı bir avcılık alanı gelişmektedir. Bu konuda…